perjantai 9. tammikuuta 2015

Pukki sulaa

Kynttilän valaminen


Intaannuin (pihiyttäni) viime talvena keräämään kynttilän jämiä pitkin maakuntaa, valaakseni niistä ulkolyhtyihin talveksi suuria kynttilöitä. Kynttilän valannastahan en tiennyt hölkäsen pöläystä, kunhan vain päätin niin. Olisiko ollut lokakuuta, kun viimein havahduin, että josko se laatikollinen jämiä olisi aika saattaa uuteen muotoon.
 
Ongelmaksi muodostui sopivien muottien löytäminen, koska halusin että kynttilät irtoavat muoteistaan. Lasipurkit eivät siten tulleet kyseeseen, lisäksi toivoin kynttilöistä mahdollisimman suuria. Kokeilin muutamaa eri vaihtoehtoa, joista parhaimmiksi kestävyytensä ja kynttilän irrottamisen kannalta osoittautuivat Lidlin kaakaopurkki (johon tuli hieno kaksisydäminen kynttilä) sekä maitopurkit. Nämä kummatkaan eivät tosin edusta sitä kokoluokkaa, jota alun perin kaavailin, mutta koska muutakaan ei ollut saatavilla, oli näihin tyytyminen.
 
 
 
Kynttilöiden sulatuksen hoidin vanhoissa kattiloissa, keittolevyllä autokatoksessa. Olen sen verran sottupytty, että sisällä tästä touhusta ei olisi tullut mitään. Kiva kun saa tehdä hommia vähän suurpiirteisemmin. Olin jaksanut osasta kynttilöitä poistaa sydämet, mutta mieheni suosiollisella avustuksella ymmärsin, että tähän ei ole tarvetta, vaan sydänlangat jäävät joka tapauksessa kattilan pohjalle.
 
 
 
Itse toiminta olikin sitten suhteellisen helppoa, sulatin kattilallisen jämiä, annoin seoksen jäähtyä hetken (ehkä n. 10 minuuttia) ja kaadoin muottiin. Tein jouluksi punaisia kynttilöitä, joihin siis laitoin vain valkoisia ja punaisia jämiä, muutamia sinisiä ja muutamia sekavärisiä kynttilöitä. Huomasin, että mikäli seoksessa oli vähäsenkin punaista kynttilää, tuli siitä automaattisesti dominoiva väri.
 
 
 
Nyt nämä itse tehdyt on syksyn ja joulun aikana polteltu pois ja uusien jämien (ja tarpeeksi suurien muottien, vinkkejä?) kerääminen on vauhdissa; tämän aion uusia ensi syksynä! Valmiista kynttilöistä ei tullut otettua juurikaan kuvia, mutta ehkäpä noista lyhtykuvista hieman hahmottaa, millaisia ne olivat. Ihmeen pitkäkestoisia kyllä, suosittelen!
 

 
Mukavaa viikonloppua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti